Tuesday, August 19, 2008

天と地と

很懷念的一部電影,已經是18年前的作品了。無論場景,氣勢,佈局,還是小室哲哉的主題曲,俱是一流之作。比起那個娘娘腔的Gackt去年主演之NHK大河劇好看100倍。



13 comments:

凱恩 said...

武田信玄 vs 上杉謙信?
(我未睇過...18年前 = =)

小瓶子 said...

讲什么的?

C.M. said...

係咪“Ran”(亂)?

Elvis said...

不是《亂》,是《天と地と》,《亂》是黑澤明導演的,這部是角川春樹導演。

Elvis said...

凱恩,

這部十分經典, 一定要睇, 這是當年少數暢銷海外的日本電影之一。

原本選了日本第一型男渡邊謙當主角, 後來唔知係傷左定係病左, 先至臨時換角。

黑人 said...

一直搵唔到VCD
我幾鍾意個英文旁白

個人喜歡呢套更勝於「亂」或「影武者」

Elvis said...

黑人,

100% 同感 !

我都係鍾意呢套多過《亂》同《影武者》。

黑澤明太喜歡描繪那種悲劇的藝術, 但我寧願睇一套實實在在描述戰爭既電影。

比起1990年呢套野, 2007年Gackt主演既大河劇《風林火山》,便似一套卡通片。(youtube 有得睇) 可能而家人工貴, 請唔起臨技, 打起上黎同無線果d 劇差唔多。

xiao zhu said...

《亂》同《影武者》都睇過,呢套真係唔識,究竟有冇VCD/DVD 架?

Elvis said...

小豬,

我諗你要叫 amazon ship 比你喇。其實我估香港既 VCD 鋪應該有得賣。 (賣冷門電影果d) 我曾經係果d 鋪頭搵倒一d 超唔出名的 NHK大河劇。

amazon

xiao zhu said...

唔該晒!

黑人 said...

黑澤果兩套比較苦澀

呢套有少少上杉謙信的感情線
仲好記得個女仔吹笛果首歌

電影被逼減走唔少情節,所以應該睇埋小說

記得當年仲借埋小說在陸運會解悶,歐xx走來搭訕,指定動作show 佢同袁詠兒合照,我就講上杉謙信點樣用火銃,大家無乜溝通都講左粒幾鐘,可見陸運會幾咁浪費同學們的生命

Titan said...

呢套係我極少數買左原裝日版DVD的電影。亞瑪遜有日版(冇字幕)同美版(英語字幕,剪接略有不同,加左幾段大場面打打打,剪左幾段好禪的齋up戲)賣

以戰爭戲看來,其實呢套戲節奏好慢,一心睇打交而對果段歷史冇乜認識同興趣的話,可能會覺得唔係幾好睇

=====

小弟當年係響無記睇過一次,之後響荃灣反旦商場見過一次反旦,香港應該冇正版VCD/DVD賣,因為日本都只係得VHS同最近兩三年先出的DVD

=====

順帶一提,劉德華都拍過一套《天與地》,片名同呢套好似

Elvis said...

陳沖都拍過一套《天與地》, 係講越戰既。英文片名同呢套一模一樣。