Wednesday, December 2, 2009

二百大洋有何用?



老友黑人謂,HKBB有一「如何使用省掉的寬頻月費」文字創作活動,要想出如何花掉200大洋。離港多年,對香港物價印象模糊,倒不如一寫如何在此消費。

按今日匯價,200港圓可兌15.52英鎊。

1. 在寒舍附近坐63號巴士去市中心,單程收費£1.7,可坐9次。
2. 英國《經濟學人》雜誌,每本£3.9,可買3本。
3. 在Burger King餐廳,一個Triple WHOPPER餐售£6.89,可吃兩個。
4. 歐洲彩卷Euro Millions,每張£2,可買7張。
5. 寒舍附近之洗衣房,洗衣與乾衣每機£3,可洗5機。
6. 於Odeon戲院看戲,每場£4.5,可看3場。
7. 寄信回港,一等空郵每封郵費£0.56,可寄27封。
8. Vodafone電訊公司,手提電話每分鐘收費£0.2,可講77分鐘電話。

5 comments:

Baoyu said...

Euromillion 磅半炸~
我發夢都想中

爆炸頭 said...

貴到抽筋

Elvis said...

Baoyu,

無理由喎, 明明係兩磅

唔通你果度買既同我果度買既唔同? 點解會咁?

Baoyu said...

呀,我估係最近改左做2 euro呀(都好最近,因為我上個月仲有買)

咁反而解答到我的疑惑.因為euro同英磅差唔多平手,如果歐洲一直賣2 euro,英國賣磅半,而中獎又收一樣的jackpot,咁0係英國中的成本低d,相對而言,0係歐洲中咪好唔抵?(雖然,成億磅都試過,仲邊有人計較?)

阿甲 said...

十一月七號剛啱加價。