Friday, March 19, 2010

歐洲足球大執位

意甲球會成績如持續不濟,2011/2012年球季歐洲前3強將出現變動。

自2002/2003球季始,連續多年歐洲前3強都由英、意、西3國包辦,換言之每國可派4隊作賽ECL。計算排名的UEFA Coef是統計歐洲球會近5年之歐洲賽成績,現時UEFA Coef排第3的意甲與第4的德甲只差1分。如今季餘下比賽中,德甲球會(ECL的拜仁慕尼黑,Europa League的漢堡,和夫斯堡)比意甲球會(ECL的國際米蘭)取得超過1分UEFA Coef的優勢,於2011/2012球季意甲將只能派3隊作賽,而德甲則能派4隊,實乃歐洲足球一個重大變動。

由於現時意甲球隊只餘國際米蘭,餘下歐洲賽中,德甲3隊只要比國際米蘭多贏3場左右,德甲之UEFA Coef便能超級意甲。情況對意甲極為不利。

更不幸者,就算今季國際米蘭能力挽狂瀾,守住這1分優勢,來季意甲球會亦情況堪虞。近年來意甲在UEFA Coef上大勝德甲的應算2005/2006球季,該季雙方相差5分之遙,但自2012/2013球季始,UEFA Coef將不計算該季成績。換言之來季意甲球會總成績要領前德甲4分以上,才能保住第3的地位。以現時意甲球會之表現,實在難言信心。

6 comments:

sun said...

有野想問版主

意甲沒落
係唔係由假波單野開始的?

Elvis said...

好明顯係。

AC祖記唔掂, 之後除國米外其他球會嚮歐洲賽亦無表現。

Anonymous said...

有點不同意。
AC假波案後只被扣分,並無降班散班,
要怪就怪AC班主不肯投資買球員,
即使賣掉卡卡,舒夫真高,卻沒有為球隊(尤其中場)補充足夠生力軍,
球隊老化是意料之內。

Alan

Feheart said...

電話門以後, 注定意甲下滑.....

現在的意甲, 現有球星已老化, 對外國球星亦欠缺吸引力...都幾難搞得掂...

Anonymous said...

回3樓,無買人係因為假波唔再好似以前咁揚
少左收入自然買少d人啦,同埋近呢幾年數數頂尖球星有幾多個在意甲搵食?

過內人 said...

未睇你內文,以為你係講法甲。

雲格講過,而家球市唔係現實世界應該有嘅,所以我支持嘅兵工廠只要保聯賽頭四名我就可以了。

而家曼聯同車路士欠債累累,有可能呢頭贏聯賽,嗰頭話破產。ar